האם לקחת את ילדנו לדיאטנית? מה בכלל תפקידה, מתי לפנות אליה ומהי חלוקת המזון המומלצת לילדים?
המשקל שלנו מעסיק אותנו בחיינו הבוגרים, בין אם אנחנו שמנים או רזים. גם אנשים שמשקלם תקין יכולים להיות מוטרדים מהעניין. מעט מזה קשור לגוף שלנו, לצרכים שלו ולתחושה הפיזית שלנו, והרבה מזה קשור לתפיסה חברתית של משקל. התפיסה הזאת מביאה אותנו בדרך כלל לרצות לרזות. לעומת המבוגרים, ילדים קטנים עדיין לא צברו את כל המטען החברתי הזה, ולכן יש לנו הזדמנות לחנך אותם לדיאטה נכונה במובן המקורי של המילה - תזונה מאוזנת ובריאה. וזהו בדיוק תפקידה של דיאטנית לילדים.
דיאטנית לילדים - מה תפקידה?
תפקידה של דיאטנית לילדים הוא ללמד את הילד מהי
תזונה נכונה. הרעיון הוא שילדים אינם זקוקים לדיאטת הרזיה, אלא לאכילה מאוזנת. ילדים בכל גיל נמצאים בתהליך גדילה שדורש נוכחות של כל אבות המזון במידה מספקת ולאורך כל היום. לכן, גם ילד שמן לא יכול לעשות דיאטת הרזיה שאסור לאכול בה פחמימות או שומן. זאת הסיבה שקיימת המלצה תזונתית קבועה לילדים, שכוללת את כל קבוצות המזון - ירקות ופירות, חלבונים, פחמימות, מוצרי חלב ושומן. התפיסה הרווחת היא שאם ילדים ילמדו כבר מגיל צעיר הרגלי תזונה נכונים, הגוף שלהם יתאזן מעצמו בתהליך הגדילה ולא ישמין.
תפקידה החינוכי של הדיאטנית הוא הסיבה שכיום מתקיימים בבתי ספר רבים שיעורי תזונה. דיאטניות בעלות תעודת הוראה יכולות לשמש כמורות ולהעביר את נושא התזונה הנכונה כחלק מנושאי החיים הנלמדים בבית הספר.
מתי לפנות לדיאטנית לילדים
בדרך כלל הפנייה ל
דיאטנית נעשית בגלל דאגה לבריאות הילד, כשהוא עולה מאוד במשקל ונעשה שמן. אבל ההשמנה היא תוצאה של הרגלי אכילה גרועים. ההרגלים האלה יכולים לנבוע מכל מיני סיבות - רגשיות, חברתיות וגופניות. בדרך כלל מדובר בתהליך הדרגתי ולכן חשוב מאוד לפנות כבר בהתחלה, כדי שאפשר יהיה לשנות את ההרגלים האלה בקלות.
תכניות הרזיה או השמנה
במצבים מסוימים ילדים שנמצאים מחוץ לטווח המשקל התקין שלהם, זקוקים לתכניות אכילה מסודרות. ההחלטה הזו צריכה להילקח בהתייעצות עם מומחי ילדים, רופאת ילדים ו
תזונאית, שיבדקו האם משקל הילד גבוה או נמוך מידי בהתאם למבנה הגוף ולשלב הגדילה. הפחתת המשקל או העלאתו צריכים להיעשות בצורת הדרגתית ובפיקוח של בעלות מקצוע אלה, כדי שלא יהיו נזקים בריאותיים לילד.
חלוקת המזון המומלצת לילדים
כיום נהוג ללמד את הילדים לשלב קבוצות שונות של מזונות בתפריט היומי שלהם. החלוקה הזו ברורה יותר מאשר החלוקה לאבות המזון, גם לילדים וגם למבוגרים.
- פירות וירקות - צריכים להיות מחצית מצריכת המזון היומית. יש לאכול יותר ירקות מאשר פירות. הפירות והירקות מספקים ויטמינים ומינרלים חשובים והם דלי שומן.
- לחם ודגנים - צריכים להיות כרבע מצריכת המזון היומית. מומלץ להתמקד בדגנים מלאים, כמו חיטה מלאה ואורז מלא.
- קטניות, בשר, עוף - צריכים להוות כרבע מצריכת המזון היומית. הם מספקים את החלבונים וכדאי לצרוך אותם בשילוב עם דגנים.
- מוצרי חלב - מומלץ להוסיף כמה מנות של חלב לצריכת המזון היומית, כדי לספק סידן החשוב לחיזוק העצמות. ישנם תחליפים לחלב מן החי, כמו חלב סויה.
לא פחות חשוב הוא שילוב של פעילות גופנית קבועה בכל יום. בדרך כלל ילדים פעילים באופן טבעי במשחקי חברה או בספורט בבית הספר, אבל בגילאים מאוחרים יותר מומלץ לשלב לפחות חוג אחד של פעילות גופנית, כמו ריקוד או אמנויות לחימה.
לסיכום, תפקידה של דיאטנית לילדים הוא לייעץ להורים לגבי התזונה של הילד לכל אורך שנות גדילתו והתבגרותו, ולחנך את הילד לתזונה נכונה על פי מרכיבי המזון הדרושים לו.
ניתן לראות מבחר של
מתכונים לילדים לפי קטגוריות.
כך, ילוו אותו הרגלי אכילה אלה בהמשך חייו, בנסיעת בר מצווה לחו"ל, בבילויים עם חברים ובזמן הלימודים ל
בגרויות.