בואו נודה על האמת: אף אחד לא אוהב ביקורים אצל רופאים וכשמדובר ברופא שיניים, הבעיה גדולה עוד יותר ומביאה אותנו לסוג של פחד מסוים.
אולם, יש אנשים אצלם לא מדובר בתחושת אי-נעימות "רגילה" אשר ניתנת לפתרון בקלות, אלא בחרדה אמתית ומשתקת. במקרים רבים, חרדה זו נובעת מטיפול לא מוצלח או מכאיב בעבר, או רופא שיניים אגרסיבי, קצר רוח, חסר סבלנות ולא קשוב, אשר לא תיקשר כהלכה עם המטופל.
אם לפני שאתה הולך למרפאת שיניים מתעוררת בך תחושת פחד, אם אתה נמנע מביקורים אצל רופא שיניים כדי לא להתמודד עם התחושות הקשות שהמחשבה מעוררת בך, כנראה שגם אתה, כמו 5 מהאוכלוסייה, סובל מחרדה דנטלית. אם אתה מזהה את עצך בכתוב, אספנו עבורך מספר טיפים
שיסייעו לך להתמודד עם הסיטואציה:
1.
זהה את מקור הבעיה - לרוב, כאשר מדובר בחרדה דנטלית אצל אדם מבוגר, שורשיה נובעים בילדות. יש לנסות ולהיזכר בחוויה עצמה, ולשחזר מה הייתה בדיוק הנקודה בה החשש (הרגיל) העצים והפך לחרדה. זיהוי כזה יקל עליך את ההתנהלות בהמשך ויאפשר לך לבנות לעצמך תכנית שיקום יעילה.
2.
בחירת רופא שיניים מתאים - כאמור, בחלק גדול מהמקרים, מקורה של החרדה הוא רופא השיניים עצמו, לכן, בחירת רופא שיניים למטופל חרד, היא מלאכה שצריכה להיעשות בזהירות רבה. בנוסף לאיסוף המלצות, מומלץ לבקר במרפאה מס' פעמים (לפני בחירה ברופא מטפל, כאשר אין צורך דוחק), להתרשם, לשוחח עם הרופא והצוות ולהיות קשוב לתחושותיך לגביהם. ישנן מרפאות שיניים בהם רופאים המתמחים בחרדה דנטלית ועשויים להתאים לך יותר מרופאים אחרים.
3.
בניית תכנית טיפולים הדרגתית - לאחר מספר פגישות בהן לא מתקיים טיפול ומטרתן ליצור ערוץ תקשורת פתוח עם הרופא, כך למשל: הפגישה הראשונה עם רופא השיניים שלך יכולה להיות מוקדשת לשיחה עם הרופא, השנייה לבדיקה בלבד, נבנית יחד עם הרופא תכנית טיפולים מתונה, אשר תתחשב בקצב האישי שלך. אל תחשוש לבקש הסבר חוזר לגבי פעולות או טיפולים שאינם מובנים לגמרי. רופא קצר רוח, שלא יענה לבקשותיך - איננו הרופא המתאים עבורך!
4.
יצירת אווירה מרגיעה - מומלץ להגיע למרפאה לפחות חצי שעה לפני הטיפול, להירגע בכיסא, לקרוא עיתון ולשתות תה צמחים/ כוס מים, כדי להפחית את רמת הפחד והאדרנלין. לפני כל טיפול, יש להגדיר יחד עם הרופא מטרת הטיפול היומי (למשל "היום נבצע בדיקה/צילום/ניקוי" וכד'), משך הטיפול וסימנים מוסכמים ביניכם להפסקה בטיפול. ניתן להיעזר בדיסק מוסיקה מרגיעה, לבקש לעמעם את התאורה החזקה (במידה והיא מפריעה) או להשתמש בכיסוי עיניים. או, לחילופין, במידה והחרדה שלך נובעת מפחד מהלא-נודע, להשתמש במראה ולצפות בטיפול.
5.
שימוש במשככי חרדה - ניתן להיעזר במשככי חרדה צמחיים (כ"רסקיו" או "קלמנרבין"), או לחילופין, לבקש כי הטיפולים יבוצעו תחת טשטוש, היפנוזה, שימוש בגז צחוק, ואף, במקרים קיצוניים במיוחד - בהרדמה מלאה. מומלץ להתייעץ עם רופא השיניים ולבדוק את אפשרות השימוש (והרלוונטיות למקרה הפרטי שלך) של כל אחד מהאמצעים שהוזכרו.
התדרדרות הנגרמת בגלל חרדה דנטלית איננה נעצרת בתחום הפיזי של השיניים, אלא מתרחבת לתחומים נוספים בחיי האדם החרד. בטחונו העצמי של האדם החושש לקבל טיפול, למרות שהוא זקוק לו, הולך ומתדרדר, הוא חש מוגבל בהתנהלותו החברתית, ממעט לחייך או לדבר, ובמקרים מסוימים וחמורים יותר, אף נמנע כליל ממפגשים עם אנשים אחרים. מומלץ להתמודד עם החרדה הדנטלית היום, כדי שכבר מחר, תוכל לחייך חיוב רחב.
הכתבה באדיבות מרפאת השיניים בינת השן בקיבוץ גליל ים
בינת השן מתמחה בין היתר במטופלים החרדים מטיפולי שיניים תוך שימוש בשיטות טיפול מגוונות
ניתן לקבוע פגישת ייעוץ דרך הטופס למטה,
דרך אתר האינטרנט של המרפאה:
http://www.binat-dental.co.il/ או בטלפון: 09-9528755