תזונה בגיל מתקדם
מאת: מערכת מנטול
הגוף שלנו הוא מכונה ענקית בעלת מערכות רבות, הזקוקה, ככל מכונה, לדלק מתאים.
תיאור זה אמנם נשמע מכאני למדי, אך הוא מדויק להפליא: בגופנו מערכות רבות שתפקודן הכרחי לקיום חיים תקינים: מערכת הנשימה, מערכת העיכול, ייצור הורמונים, מערכת הדם והלב. על מנת שכל אחת מהמערכות תפעלנה בצורה האופטימאלית, דרושים לגוף ויטמינים שונים. את חלקם מייצר הגוף בעצמו, וחלקם עליו לצרוך מרכיבי מזון שונים המצויים בטבע.
ויטמין הינו החומר המקיים את החיים בגוף. הגוף דורש כמויות ויטמינים מזעריות. אך השפעתן על כל המערכות הגופניות, ובמיוחד על מערכת החיסון היא מרחיקת לכת. מחסור ויטמינים משמעותי עשוי להביא להחלשות המערכות בגוף, פגיעות של המערכת החיסונית ואפילו מוות.
ככל שאנו מתבגרים, ישנה שחיקה טבעית של המערכות הגופניות. בניגוד לגילאי הילדות והנעורים בהם אנו חשים מוצפי אנרגיה, ולרוב גם בריאים, מזמנים לנו הגילאים המאוחרים יותר שלל מרעין בשין. פעמים רבות, אותן בעיות בריאותיות שצצות בגילאים מאוחרים נובעות מחוסרים ותזונה לקויה שמקורם עוד בילדות. בגיל מתקדם גופנו חשוף יותר לשלל מחלות. על מנת להימנע מהן ישנה חשיבות מרובה לכמות ויטמינים מספקת, שתחזק את הגוף ותעזור לו להתגונן מפני מחלות.

ויטמין C, לדוגמא, מסייע בבניית רקמות ועצמות ומחזק את המערכת החיסונית נגד דלקות ומחלות. פעמים, קיימת לויטמין זה חשיבות לא מעטה במניעת מחלות לב וסרטן. ויטמין C מצוי בעיקר בפירות הדר, וקל מאד לצרוך אותו כחלק ממערך התזונה היומיומי.
ככל שאנו מתבגרים, הופכת צריכת הויטמינים לקריטית. העצמות הופכות, מטבע הדברים, לשבירות יותר ומהערכת החיסונית חלשה יותר. מכיוון שהרגלי התזונה שלנו לא תמיד מאפשרים לנו לצרוך את כל כמות הוויטמינים הרצויה, מומלץ להיעזר בכמוסות המכילות ריכוזי ויטמינים. כמוסות אלו מומלץ לרכוש רק לאחר התייעצות עם רופא. בבדיקת דם שגרתית ניתן לעקוב אחר החוסרים בגוף, ובהתאם להם להחליט על טיפול מתאים.
במקרים של חוסרים קריטיים יש צורך בטיפולים דחופים יותר כמו זריקות ברזל. ממקרים כאלו ניתן כמובן להימנע על ידי תזונה נכונה.